Vælg sengetøj, der både er smart og tåler at blive brugt

Den tid, hvor sengen skal være sirligt redt og dækket med en kiltet sengetæppe er forbi – i hvert fald for de fleste. I vores fortravlede hverdag accepterer de fleste, at hjemmet ikke behøver være strømlinet, blot fordi der kommer gæster forbi. Der er ligefrem flere, der har regnet på, hvor mange timer og dage, der spildes på sengeredning over et helt livsforløb.

Til gengæld kan man så vælge noget lækkert sengetøj, som tåler dagens lys, hvis gæsterne insisterer på at lægge vejen forbi soveværelset. I dag kan man få sengetøj mange steder, eksempelvis hos isenkræmmeren, som ofte har de designs, der er oppe i tiden. Imidlertid er der mange andre faktorer, der bør tages med i overvejelserne ved valg af sengetøj, og her kan det være en god ide at spørge om råd hos personalet.

Sengetøjets stof og materialer har stor betydning

Eftersom de fleste af os tilbringer noget nær en tredjedel af livet i sengen, er det ret så afgørende, at sengetøjet er komfortabelt. Alle statistikker fortæller os, at vi gennemsnitligt sover for dårligt og for lidt, og derfor gælder det om at udnytte alle de muligheder der er, til at forbedre søvnen bedst muligt.

Har du f.eks. en sart hud, er det ikke alle stoftyper, der er lige velegnede. Det kan være svært at forudsige, men de fleste opbygger med årene en god erfaring for, hvad der fungerer. Eksempelvis var satin en overgang meget populært, men det er generelt ikke så velegnet som sengetøj, fordi kroppen har svært ved at ånde. De fleste lander før eller siden ved almindelig bomuld, da det både tillader kroppen at ånde og samtidig er overkommeligt i pris. Hvis prisen ikke er afgørende, er silke måske det bedste valg, fordi det er ekstra komfortabelt og desuden generelt mere allergivenligt end de fleste andre materialer. Silke har også en god temperaturregulerende effekt – køligt om sommeren og varmt om vinteren.

Vælg sengetøj, der tåler kogevask

Selv om vi ikke altid lægger mærke til det, sveder de fleste af os i større eller mindre grad i løbet af natten – også om vinteren. Når vi ligger og vender og drejer os, sker der også en helt naturlig eksfoliering af huden, hvor døde hudceller slides af. Fugt og organisk materiale giver perfekte levebetingelser for husstøvmider og andet utøj, og selv om vi ikke kan se dem, er de til stede i massevis. Det kan for nogen forårsage allergiske reaktioner som astma eller udslet, og er i det hele taget ikke sundt. Derfor skal sengetøjet helst kogevaskes ved 60 grader, og det er ikke alt sengetøj, der kan klare den behandling. Det bør selvfølgelig være et ufravigeligt kriterium, at sengetøjet kan tåle at blive brugt, som det bør.

Billigt sengetøj indeholder ofte kemikalierester fra produktionen

Alle typer af sengetøj, og i øvrigt også tøj i al almindelighed, kan indeholde rester fra de kemikalier, der bliver brugt i produktionen til farvning og andre processer – men særligt billige tekstiler kan være problematiske. Derfor bør alt tøj og sengetøj selvfølgelig vaskes, før det tages i brug første gang. Undersøgelser viser dog, at selv mange vaske ikke altid kan fjerne kemikalierne helt. Hvis man har følsom hud, kan det derfor være en ide at gå efter særlige typer af allergivenligt sengetøj, hvor der er taget hånd om dette problem.

More from Forfatter af sponsoreret indhold

Hvad koster en ballontur?

Vil du gerne prøve at flyve i luftballon, men er i tvivl...
Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *